Hostelli suoraan backpackerin unelmista

Otsikkokuva

Dream Hostel tuo Suomeen uutta hostellikulttuuria. Tampere on mielenkiintoinen matkakohde, mutta kaupunkiin on perustettu hostelli, joka on jo itsessään matkakokemus.

Ville Virkillä oli unelma: oma hostelli. Ulkomaanreissuilla oli tullut nähtyä erilaisia hostelleja, joista osa oli tehnyt vaikutuksen. Myös hostellikulttuuri oli pohdituttanut, nimenomaan kulttuurina. Millaista se on parhaimmillaan? Ja ennen kaikkea, missä ja mitä se on Suomessa?

Dream Hostel, Tampere: ryhmäkuva

Ville Virkki (keskellä), Dream Hostelin vastaanottopäällikkö Anna Lammivaara (oikealla) ja SRM:n hostellivastaava Henna Kokko (vasemmalla) poseraavat käsissään Dream Hostelin kutsu hostellin avoimien ovien glögitilaisuuteen.

Matkailu oli elämäntyylinä tullut tutuksi ja tärkeäksi, mutta oma matkailu oli jäänyt vähemmälle perheenlisäyksen myötä. ”Jos Muhammed ei pääse vuoren luo, niin tuodaan vuori Muhammedin luo, vai miten sanonta meneekään”, Ville naurahtaa.

Tampere valikoitui paikaksi jo omankin alkuperän myötä. Ville on Valkeakoskelta kotoisin ja oli perheineen asettunut sinne. Tampereessa Ville näki hyvää potentiaalia muutenkin kohteena. Kun vielä Aamulehdestä tuli lukeneeksi, että Tampereella alkoi todenteolla olla budjettimajoituksesta pulaa Uimahallin Majankin suljettua ovensa, unelma alkoi tuntua realistiselta vaihtoehdolta.

Vaikka kuinka oli unelma, toteutukseen ei lähdetty hosuen. Ville teki tarkkoja laskelmia kannattavuudesta ja otti selvää markkinoista. Myös oma koulutustausta antoi tukea. Mikään ei tapahtunut taikaiskusta, vaan hostelliksi soveltuvaa tilaa sai todenteolla etsiä. Mutta sen oikean tilan löydyttyä alettiin hommiin ja nyt hostellissa käyneenä voi vain onnitella Villeä rohkeudesta ja vahvasta visiosta.

Dream Hostel, Tampere: etuovi

Dream Hostel on lähes kulman takana Tampereen rautatieasemalta. Kuva: Dream Hostel

Hostelli on matkailukulttuuria

Ville sanoo, ettei ole kutsumusyrittäjä, vaan halusi perustaa nimenomaan hostellin. Hostellin, joka olisi aidosti ja rehellisesti hostelli, ei halpahotelli.  Kun tilaan kerran mahtuisi 16 hengen dormi, niin hostelliin myös tulisi 16 hengen dormi. Tämä kannanottona hostellikulttuurin puolesta.

Villelle hostelli ei ole vain paikka, joka tarjoaa asiakkaalle pedin, vaan paikka joka tarjoaa asiakkaalle hyvän kokemuksen. Kokemuksen jonka tunnelmaan haluaa palata myöhemminkin. ”En ollut löytänyt Suomesta hostellikulttuuria. Suomalaiset tuntuvat löytävän hostellit ja niihin liittyvät tunnelma ulkomailta. Näin on myös minun kohdallani.” Ville sanoo.

Villeen oli ulkomaanreissuilla tehnyt vaikutuksen hostellien ilmapiiri. Hyvissä hostelleissa oli jokin oma juttunsa, mikä teki niistä erityisiä. Kyseessä ei välttämättä ollut kaupungin huolellisimmin siivottu hostelli, mutta silti se saattoi olla kaupungin paras hostelli. Hyvää hostellia ei tehdä pelkästään fyysisillä puitteilla, vaan kyse on loppujen lopuksi jostain muusta: ilmapiiristä, ihmisistä, henkilökunnasta.

Ville kertoo esimerkkinä, että kun Dream Hosteliin on tullut majoitusta kaivannut matkailija, jolle hostelli on tuntematon käsite, he ovat käyttäneet aikaansa kertoakseen mistä on kyse ja asiakkaan kanssa on käyty yhdessä tutustumassa majoitustiloihin. Ne, jotka ovat antaneet ensimmäiselle hostellikokemukselleen mahdollisuuden, ovat useimmiten kertoneetkin kokeneensa positiivisen yllätyksen.

Dream Hostel, Tampere: huone

Hostellin huoneet ovat valoisia ja tyylikkäästi sisustettu. Sisustusapuna oli Villen sisustusartesaaniksi valmistunut ystävä. Kuva: Dream Hostel

Dream Hostelissa valtaosa huoneista on yhteismajoitushuoneita. Reppureissaajille ja ryhmille dormit ovat tuttu majoitusmuoto, mutta usein suomalaisille ja venäläisille vieraampi ajatus. Ville kehuu molempien kuitenkin ottaneen tämän majoitusmuodon hyvin vastaan. Dream Hostelissa isotkin dormit ovat kodikkaita. Itse suunnitellut kerrossängyt antavat nukkujalle oman rauhan ja kerrossängyn yhteydessä olevat lukittavat säilytystilat tavaroille paikan.

Kohteena Tampere

Dream Hostelin yöpyjistä 70 % on ulkomaalaisia matkailijoita. ”Siihen ne tyypillisen asiakkaan yhtäläisyydet jäävätkin”, toteaa Ville ja kertoo, että venäläisiä matkailijoita käy paljon ja heitä on ollut ”perheistä professoreihin”. Myös Baltian maista on paljon tulijoita, samoin kuin Englannista, Saksasta, Italiasta ja Espanjasta. Monet tulijat ovat RyanAirin kohteista. Pohjoismaalaisia on toistaiseksi käynyt aika vähän.

Monen ulkomaalaisen matkailijan reittinä on kolmio Tampere-Turku-Helsinki. Ville kokee Tampereen aseman matkakohteena olevan aliarvostettu. Kaupungin imago on turhan yksipuolinen, kun tällä vanhalla työläiskaupungilla on kuitenkin monipuolista annettavaa kävijälle. Ville kehuu Tampereen monipuolista kulttuuritarjontaa vilkkaine alakulttuureineen ja toteaa kaupungissa olevan persoonallisia pubeja ja hyviä yleisiä saunoja. ”Tampereella on hauskoja kontrasteja ja hyvä, kompakti keskusta”, Ville kehuu Dream Hostelin kotikaupunkia.

Vieraskirja kertoo tulokset

Villelle ”asiakaslähtöisyys” ei ole vain hieno termi, jota viljellä markkinointiteksteissä. Dream Hostelissa asiakaslähtöisyys oli kaiken alku. Ville haluaa jatkaa sen matkailukulttuurin levittämistä, mihin on itse päässyt reissuillaan tutustumaan. ”Dream Hostelin toimintaperiaate ei ole ’asiakas sisään ja rahat pois’.” Ville painottaa. Hän haluaa toiminnallaan tarjota matkailijalle viihtyisän ja yhteisöllisen kokemuksen.

Dream Hostel: Anna ja Henna

Vastaanottopäällikkö Anna (vasemmalla) on yksi Villen luottohenkilöistä. Vieressä Henna SRM:stä.

Ville uskoo yhtenä Dream Hostelin vahvuutena olevan hyvät työntekijät. Ville kehuu vilpittömästi henkilökuntaa ja toteaa onnistuneensa löytämään hostelliin ihmisiä, joilla on tarvittava asenne ja jotka täydentävät pakkaa erilaisilla osaamis- ja vahvuusalueillaan. Ville antaa työntekijöilleen vastuuta, sillä hän luottaa löytöihinsä täysin.

Työhakemuksia alkoi hostelliin tulla jo ennen kuin yhtäkään työnhakuilmoitusta oli edes julkaistu. Ville kirjoitti hostellin avaamisprosessista blogia, joka innosti ensimmäisiä työnhakijoita ilmoittautumaan. Nämä työnhakijat tiesivät jo haastatteluun tullessaan, minkälaista ilmapiiriä aloittavalle hostellille haluttiin luotavan. Yksi nykyisistä työntekijöistä oli ilmoittanut tulevansa töihin, ja eipä ollut tarvinnut alkaa tästä pahemmin neuvottelemaan, kun kyseessä oli hyvä tyyppi innokkaalla asenteella. Ulkopuolisen onkin mukava vierailla hostellissa: henkilökunnan innostuksen omasta työstä ja tekemisestä aistii.

Vaikka hostelli on ollut avoinna vasta noin kahdeksan kuukautta, on hostellin vastaanoton tiskillä jo yksi täysinäinen vieraskirja ja toinenkin jo puolivälissä. Ne kertovat asiakkaiden omin sanoin kuinka hostellissa on viihdytty: ”Mainiosti, kiitos.”

Dream Hostel
Åkerlundinkatu 2, 33100 Tampere
Puh: 045 236 0517
info@dreamhostel.fi

Avoinna 24 h vuorokaudessa. Vuodekapasiteetti 90. Hinnat alkaen 19,50 €.

Hei lukijamme, tämä juttu on poiminto Hostelliviestin arkistosta vuodelta 2010.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *